C/ Major, 16 - 07740 Es Mercadal - Tf/ 971 37 50 02 - Fax: 971 37 55 76   
     

       
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
LOGO
     

Es Mercadal: passat i present

EL POBLE DES MERCADAL

El poble des Mercadal està situat al centre de l’illa en el punt on es creuen els principals camins que van de llevant a ponent i de tramuntana a migjorn, i al peu del Toro (358m), el cim més elevat de Menorca, que és on hi ha el santuari de la Mare de Déu del Toro, patrona de l’illa, i centre espiritual dels menorquins.

Envoltat de finques rurals, el poble des Mercadal durant segles va tenir la seva principal font de recursos en l'agricultura i la ramaderia.

Encara avui trobam un poblet blanc amb cases de construcció arquitectònica tradicional i de carrers tranquils; se'n pot destacar el torrent i els seus ponts. Cal visitar l’església de Sant Martí, edifici renaixentista d’una sola nau amb volta de mig punt, i l’aljub, cisterna pública encara en ús i que va fer fer el governador anglès Richard Kane.

Es Mercadal destaca per la seva gastronomia. Es poden tastar els plats típics menorquins en els diferents restaurants del poble: oliaigo amb figues, albergínies plenes, carabassons plens, calamars plens ..., i no hi queda gens enrere la rebosteria: hi trobam amargos, carquinyolis i torró cremat, productes elaborats artesanament.

Al poble hi ha una petita indústria artesanal i familiar de fabricació d’avarques, sandàlies típiques que antigament feia servir sobretot la gent del camp, la pagesia, i que avui en dia són de gran popularitat per la seva comoditat i el seu disseny.

Es Mercadal és per tradició i per ubicació geogràfica al centre de Menorca, un lloc ideal per a la celebració de fires i mercats.

CARACTERÍSTIQUES GENERALS DEL MUNICIPI

El municipi des Mercadal està situat al centre de Menorca i és el segon municipi més gran de l'illa, amb una extensió de 134 km. Limita a l'est amb el terme d'Alaior, al sud amb es Migjorn Gran i a l'oest amb Ferreries.

La majoria dels seus habitants es concentra al poble des Mercadal, al peu del Toro i al poble de Fornells, situat a la costa nord.

Gran part del territori del municipi està declarat àrea natural protegida pel Parlament de les Illes Balears. El litoral compte amb dos ports naturals, el de Fornells i el d'Addaia.

A la costa nord hi ha diverses urbanitzacions: Arenal d'en Castell, Son Parc, Coves Noves, Addaia, na Macaret, Punta Grossa, Platges de Fornells.

Destaquen les seves platges verges com Cavalleria o Binimel·là. La costa nord és una de les mars més braves i rocalloses de tot l'arxipèlag balear, per la qual cosa encara manté una producció pesquera artesanal i unes poblacions de peixos litorals ben conservades.

Al juny de 1999, s'establí la reserva marina del nord de Menorca per tal d'assegurar una conservació i explotació sostenible.

El municipi compte també amb un ric i interessant patrimoni històric.

UNA MICA D'HISTÒRIA

Els orígens des Mercadal es remunten a la conquesta de Menorca pel rei Alfons III d’Aragó i II de Catalunya el 1287.

Les primeres notícies sobre l’assentament de la població al municipi procedeixen de l’historiador romà Plini, que en el segle I ja cita l’existència d’una vila anomenada Sanissera, situada a la costa nord i unida al Toro per una calçada.

En el segle XIII, expulsats els musulmans de les seves terres, aquestes es van repartir en propietat entre els vassalls catalans del rei. Un grup de colons procedent de Girona s’assentà als terrenys situats al peu del Toro i hi aixecà una capella consagrada al patró de la seva ciutat originària, sant Narcís.

Completant la nova estructura social nascuda amb la conquesta, el rei Jaume II estableix, l’any 1301, la celebració setmanal de tres mercats a l’illa, dos dels quals se celebraven a les poblacions principals, Maó i Ciutadella, i un tercer al centre de Menorca, als voltants de la parròquia de Sant Narcís, entorn del temple es desenvoluparia el primer nucli de població que avui coneixem amb el nom des Mercadal.Per veure alguns dels capítols de la nostra història cliqueu l'Auca de la Història des Mercadal

 
C/ Major, 16 - 07740 Es Mercadal
Tf/ 971 37 50 02 - Fax: 971 37 55 76
general@esmercadal.es

       
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS
Ajuntament de Ferreries