C/ Major, 16 - 07740 Es Mercadal - Tf/ 971 37 50 02 - Fax: 971 37 55 76   
     

       
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
LOGO
     

Es Mercadal

Es Mercadal

Benvinguts as Mercadal. Aquest nucli poblacional situat al bell mig de l'illa de Menorca és pas obligat per a tothom que es desplaça per la nostra illa.


I, ja que hi sou, quedau-vos-hi. Hi podreu conèixer l'essència de la història menorquina i contemplar-hi exemples ben interessants de l'arquitectura popular: cases blanques i carrers acollidors us acompanyaran durant tota l’agradable passejada pel nucli històric.


Visitau, idò, el nostre poble i descobriu-hi la nostra identitat, l'essència d’un poble d'arrels rurals i obert a la modernitat.


Si és altament recomanable conèixer-ne, des Mercadal, els racons, la història i la cultura, no us en podeu anar, però, sense abans haver tastat la seva extensa i singular gastronomia.


Una cuina amb història ens delecta a cada àpat i una rebosteria ben característica i única forma també part de la nostra identitat. Els carquinyols i amargos són un mosset obligat per tal d'endur-vos endins el record més dolç del vostre pas per la nostra vila. Siau benvinguts as Mercadal… i que vagi de gust.


La població ha estat distingida amb el títol de vila molt hospitalària.


EL POBLE


vista del Toro

El poble des Mercadal està situat al centre de l’illa en el punt on es creuen els principals camins que van de llevant a ponent i de tramuntana a migjorn, i al peu del Toro (358 m), la muntanya més alta de Menorca, que és on hi ha, dalt, el santuari de la Mare de Déu del Toro, patrona de l’illa, i centre espiritual dels menorquins.


Envoltat de finques rurals, el poble des Mercadal durant segles va tenir la seva principal font de recursos en l'agricultura i la ramaderia.Encara avui es manté un poblet blanc amb cases de construcció arquitectònica tradicional i carrers tranquils; se'n pot destacar el torrent i els seus ponts. Cal visitar l’església de Sant Martí, edifici renaixentista d’una sola nau amb volta de mig punt, i l’aljub, cisterna pública encara en ús i que va fer fer el governador anglès Richard Kane.


Es Mercadal destaca per la seva gastronomia. Es poden tastar els plats típics menorquins en els diferents restaurants del poble: oliaigo amb figues, albergínies plenes, carabassons plens, calamars plens...; i no hi queda gens enrere la rebosteria: hi trobam amargos, carquinyols i torró cremat, productes elaborats artesanament.


mercat a Mercadal

Al poble hi ha una petita indústria artesana i familiar de fabricació d’avarques, sandàlies típiques que antigament feia servir sobretot la gent del camp, la pagesia, i que avui en dia són de gran popularitat per la seva comoditat i el seu disseny.


Es Mercadal és, per tradició i per ubicació geogràfica, el centre de Menorca, un lloc ideal per a la celebració de fires i mercats.
CARACTERÍSTIQUES GENERALS DEL MUNICIPI


El municipi des Mercadal està situat al centre de Menorca i és el segon municipi més gran de l'illa, amb una extensió de 134 km2. Limita a l'est amb el terme d'Alaior, al sud amb es Migjorn Gran i a l'oest amb Ferreries.


La majoria dels seus habitants es concentra al poble des Mercadal, al peu del Toro, i al poble de Fornells, situat a la costa nord.


Gran part del territori del municipi està declarada, pel Parlament de les Illes Balears, àrea natural protegida. El nostre litoral té dos ports naturals, el de Fornells i el d'Addaia.


A la costa nord hi ha diverses urbanitzacions: Arenal d'en Castell, Son Parc, Coves Noves, Addaia, na Macaret, Punta Grossa, Platges de Fornells.


Destaquen les seves platges verges com Cavalleria o Binimel·là. La costa nord és una de les mars més braves i rocalloses de tot l'arxipèlag balear, per la qual cosa encara manté una producció pesquera artesana i unes poblacions de peixos litorals ben conservades.


Al juny de 1999 s'establí la reserva marina del nord de Menorca per tal d'assegurar una conservació i explotació sostenible dels recursos de la mar.


El municipi presenta també un patrimoni històric ric i interessant.
UNA MICA D'HISTÒRIAmercadal poble

Els orígens des Mercadal es remunten a la conquesta de Menorca duita a terme pel rei Alfons III d’Aragó i II de Catalunya el 1287.


 

Les primeres notícies sobre l’assentament de població al municipi procedeixen de l’historiador romà Plini, que ja en el segle I cita l’existència d’una vila anomenada Sanissera, situada a la costa nord i unida al Toro per una calçada.


En el segle XIII, doncs, expulsats els musulmans del territori, les terres es van repartir en propietat entre els vassalls catalans del rei. Un grup de colons procedent de Girona s’assentà als terrenys situats al peu del Toro i hi aixecà una capella consagrada al patró de la seva ciutat originària, sant Narcís.


Completant la nova estructura social nascuda amb la conquesta, el rei Jaume II estableix, l’any 1301, la celebració setmanal de tres mercats a l’illa, dos dels quals se celebraven a les poblacions principals, Maó i Ciutadella, i un tercer al centre de Menorca, precisament als voltants de la parròquia de Sant Narcís; per tant, és a l’entorn del temple, que es deguera desenvolupar el primer nucli de població que avui coneixem amb el nom des Mercadal.
CULTURA


Església de Mercadal

A més de les interessants visites culturals, el municipi des Mercadal posa a disposició dels ciutadans tot un seguit d’equipaments lúdics i culturals que permeten una formació interessant i l’assistència a activitats ben diverses.


Hi ha la Biblioteca Pública des Mercadal i la Sala de Lectura de Fornells, que posen al vostre abast llibres, premsa i audiovisuals, així com la resta de materials de les biblioteques públiques de la Xarxa de Biblioteques de Menorca.


L’Ajuntament des Mercadal acull en les seves dependències un dels fons arxivístics més importants de l’illa de Menorca. Es tracta de l’Arxiu Històric des Mercadal, on es conserva la documentació de l’antiga Universitat de la Pobla de Mercadal i Castell de Santa Àgada.


El fons documental dipositat en aquesta dependència municipal conserva la documentació generada per la Universitat des de l’any 1614, data del document més antic que hi figura, fins a l’actualitat. La dita documentació afecta els diferents pobles que llavors integraven aquesta institució d’origen medieval, que eren: es Mercadal, Ferreries, es Migjorn Gran, Fornells i Sant Joan dels Horts de Carbonell.


Festes Mercadal

També teniu l’oportunitat de rebre educació musical a l’Escola Municipal de Música i Dansa (C/ Llevant, 9). Una extensa varietat d’ensenyaments musicals estan a l’abast d’estudiants de totes les edats. A més, s’ofereixen audicions periòdiques, així com els concerts dels diferents cicles de Joventuts Musicals des Mercadal i Fornells.


D’una manera regular tenen lloc al Centre Artesanal de Menorca, als antics quarters des Mercadal, mostres i activitats diverses.


I encara podeu beneficiar-vos de les exposicions, xerrades i conferències de temàtica vària que tenen lloc als edificis municipals de la Unitat Sanitària des Mercadal i al Local Social de Fornells, les quals activitats surten publicades al Full Municipal d'Activitats, d’aparició periòdica.
 
 


Planol      
C/ Major, 16 - 07740 Es Mercadal
Tf/ 971 37 50 02 - Fax: 971 37 55 76
general@esmercadal.es

       
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS
Ajuntament de Ferreries